Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Από τον Αγρό στον Μύλο

Χιλιάδες χρόνια πριν, ο άνθρωπος συνέλεγε καρπούς που έβρισκε στη φύση. Ανακαλύπτοντας τα σιτηρά και τη δυνατότητα καλλιέργειάς τους, άρχισε να τα χρησιμοποιεί ως βασική του τροφή αλλά και ως μέσον εξημέρωσης και εκτροφής των ζώων, που με τη σειρά τους τον βοηθούσαν στις γεωργικές εργασίες.
Από τον αγρό στο μύλο
Από τον αγρό στο μύλο

Όργωμα και σπορά 

Το φθινόπωρο είναι η εποχή του οργώματος. Με το όργωμα αερίζεται και ανακατεύεται το χώμα, για να δεχτεί στη συνέχεια το σπόρο. Άλλοτε, με τη βοήθεια του αλετριού, αρχικά ξύλινου και αργότερα σιδερένιου, που το έσερνε ένα ζευγάρι ζώων, ο γεωργός όργωνε το χωράφι, δημιουργώντας αυλάκια. Έπειτα, περπατώντας, έριχνε τους σπόρους με το χέρι στα αυλάκια. Οι βροχές που ακολουθούσαν ήταν ευεργετικές για τα σιτάρια.

Θερισμός 

Ο θερισμός γινόταν τον Ιούνιο, όταν ωρίμαζαν τα στάχυα. Ξεκινούσε πολύ νωρίς το πρωί και πολλές φορές συνεχιζόταν και το βράδυ, ενώ συμμετείχε όλη η οικογένεια. Με τη βοήθεια της παλαμαριάς, οι θεριστές αγκάλιαζαν τα στάχυα και τα έκοβαν με το δρεπάνι. Στη συνέχεια, με λεπτές βεργούλες τα έδεναν σε δεμάτια. Τα φόρτωναν στα ζώα –άλογα, μουλάρια ή γαϊδούρια– για να τα μεταφέρουν στο αλώνι. Εκεί τα ξεφόρτωναν και έφτιαχναν θημωνιές, για να ξεκινήσουν το αλώνισμα.

Αλώνισμα και λίχνισμα

Το αλώνισμα γινόταν τον Ιούλιο σε σε διαμορφωμένο επίπεδο χώρο, το αλώνι και ήταν γιορτή για όλη την οικογένεια. Έδενα με αλυσίδα από το ζυγό των ζώων τη δουκάνη, που θρυμμάτιζε τα στάχυα και διαχώριζε τον καρπό. Ακολουθούσε το λύχνισμα (ανέμισμα) με τα λυχνιστήρια και τα φτυάρια ώστε να απομακρυνθούν, με τη βοήθεια του αέρα, τα άχυρα από το σιτάρι. 

Ύστερα κοσκίνιζαν τον καρπό με το δριμόνι, για να ολοκληρωθεί το καθάρισμα. Για αιώνες, οι εργασίες αυτές παρέμειναν ίδιες, μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση που εισήγαγε τις μηχανές στην παραγωγική διαδικασία και βελτίωσε τόσο τις συνθήκες όσο και την απόδοση της καλλιέργειας. Σήμερα, στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, εφαρμόζεται η Γεωργία Ακρίβειας.

Γεωργία Ακριβείας 

Η Γεωργία Ακριβείας είναι μια γεωργική μέθοδος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την επεξεργασία συγκεκριμένων πληροφοριών, με σκοπό να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα της καλλιέργειας και να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις. Μέσω δορυφόρων ακρίβειας, γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, GPS και αισθητήρων καταγράφεται με απόλυτη ακρίβεια η υπάρχουσα κατάσταση μέσα στον αγρό, σε όλες τις φάσεις της καλλιέργειας. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα δίνονται οδηγίες για την τηλεκατευθυνόμενη εκτέλεση των εργασιών. Πληροφορίες όπως οι ανάγκες του εδάφους σε νερό και λίπασμα, η πορεία της καλλιέργειας και οι ανάγκες των φυτών καταγράφονται και αναλύονται συνεχώς, επιτυγχάνοντας:

  • Μείωση της κατανάλωσης νερού μέχρι 30%

  • Μείωση της κατανάλωσης λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων μέχρι 60%

  • Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

  • Μείωση του κόστους παραγωγής

  • Αύξηση της απόδοσης της παραγωγής

  • Βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων

  • Ορθολογική χρήση των χημικών

Εκπαιδευτικά προγράμματα

«Μαθαίνω τα μυστικά της λειτουργίας του μύλου», για μαθητές από 12 έως 17 ετών

Οι μαθητές παρακολουθούν τη λειτουργία του σύγχρονου μύλο...

«Μαθαίνω να τρέφομαι σωστά» για παιδιά από 4 έως 7 ετών

Οι μαθητές ενημερώνονται για την ισορροπημένη διατροφή, π...

«Γνωρίζω τα δημητριακά» για μαθητές από 5 έως 15 ετών

Οι μαθητές πληροφορούνται για τη δομή του σιταριού και μέ...