Το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού είναι μοναδικό. Η παρασκευή του είναι μια ιεροτελεστία που, παρόλο που εξελίσσεται, ουσιαστικά επαναλαμβάνεται παρόμοια στο πέρασμα των αιώνων και μας δένει με τις ρίζες και τις παραδόσεις μας. Για να φτιάξει κανείς νόστιμο ψωμί χρειάζεται αλεύρι, νερό, αλάτι, ζάχαρη, προζύμι ή μαγιά, αγάπη και υπομονή. Τα στάδια της παρασκευής του ψωμιού είναι:
- το ζύμωμα, όπου γίνεται καλή ανάμειξη όλων των υλικών,
- η ωρίμανση, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται για να φουσκώσει το ζυμάρι,
- το ψήσιμο.
Στη σύγχρονη εποχή, η βιομηχανοποίηση του ψησίματος του ψωμιού αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου. Σήμερα, παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν σημειωθεί χάρη στην εφορμογή νέων επιστημονικά καταξιωμένων μεθόδων η παρασκευή του ψωμιού διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο της τέχνης. Καθοριστικός παραμένει ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα, των ειδικών με έμπνευση, μεράκι, πείρα, ικανότητα σωστής επιλογής των πρώτων υλών, που αξιοποιούν και εμπλουτίζουν συνεχώς την ολοένα εξελισσόμενη τέχνη της αρτοποιίας.