Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στο Φούρνο

Το ψωμί είναι ίσως η πρώτη επεξεργασμένη τροφή που παρασκεύασε ο άνθρωπος. Μια τροφή εξαιρετικά σημαντική, υψηλής διατροφικής αξίας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ατην επιβίωση του ανθρώπου, αλλά και κυριάρχησε στις παραδόσεις του τόπου μας.
Στο φούρνο
Στο φούρνο
στο φούρνο
Στο φούρνο
φόρμες

Το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού είναι μοναδικό. Η παρασκευή του είναι μια ιεροτελεστία που, παρόλο που εξελίσσεται, ουσιαστικά επαναλαμβάνεται παρόμοια στο πέρασμα των αιώνων και μας δένει με τις ρίζες και τις παραδόσεις μας. Για να φτιάξει κανείς νόστιμο ψωμί χρειάζεται αλεύρι, νερό, αλάτι, ζάχαρη, προζύμι ή μαγιά, αγάπη και υπομονή. Τα στάδια της παρασκευής του ψωμιού είναι: 

  • το ζύμωμα, όπου γίνεται καλή ανάμειξη όλων των υλικών,
  • η ωρίμανση, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται για να φουσκώσει το ζυμάρι,
  • το ψήσιμο.

Στη σύγχρονη εποχή, η βιομηχανοποίηση του ψησίματος του ψωμιού αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου. Σήμερα, παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν σημειωθεί χάρη στην εφορμογή νέων επιστημονικά καταξιωμένων μεθόδων η παρασκευή του ψωμιού διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο της τέχνης. Καθοριστικός παραμένει ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα, των ειδικών με έμπνευση, μεράκι, πείρα, ικανότητα σωστής επιλογής των πρώτων υλών, που αξιοποιούν και εμπλουτίζουν συνεχώς την ολοένα εξελισσόμενη τέχνη της αρτοποιίας. 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

«Μαθαίνω τα μυστικά της λειτουργίας του μύλου», για μαθητές από 12 έως 17 ετών

Οι μαθητές παρακολουθούν τη λειτουργία του σύγχρονου μύλο...

«Μαθαίνω να τρέφομαι σωστά» για παιδιά από 4 έως 7 ετών

Οι μαθητές ενημερώνονται για την ισορροπημένη διατροφή, π...

«Γνωρίζω τα δημητριακά» για μαθητές από 5 έως 15 ετών

Οι μαθητές πληροφορούνται για τη δομή του σιταριού και μέ...