Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία
Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και νερό. Όλα αυτά είναι απαραίτητα γιατί παρέχουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια για να λειτουργεί και να παράγει έργο, τα δομικά υλικά για το χτίσιμο ενός υγιούς σώματος, και τα βασικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων. Απαραίτητη προϋπόθεση της ισορροπημένης διατροφής είναι η ποικιλία των τροφίμων.
Ο δεκάλογος την σωστής διατροφής
Παχυσαρκία και Υποσιτισμός
Το φαινόμενο της άνισης κατανομής των τροφίμων παγκοσμίως οδηγεί σε δύο πολύ σοβαρά προβλήματα για την υγεία του πληθυσμού. Από τη μια, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης έχει περιορισμένη πρόσβαση στην τροφή και οδηγείται σε υποσιτισμό και, από την άλλη, ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κάνει υπερκατανάλωση τροφής και παρουσιάζει παχυσαρκία.
Μαθαίνω να τρέφομαι σωστά
Ένα σωστό γεύμα προϋποθέτει την παρουσία ποικιλίας τροφίμων στο πιάτο μας. Κρίνεται σωστή η επιλογή ενός τροφίμου πλούσιου σε πρωτεΐνη (π.χ. κρέας, ψάρι, αυγό, τυρί, όσπριο κ.α.) σε συνδυασμό με τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ρύζι, μακαρόνια ολικής άλεσης, πατάτες κ.α) και μίας μεγάλης σαλάτας με ποικιλία λαχανικών. Το γεύμα θα πρέπει να έχει ως κύρια πηγή λιπαρών το ελαιόλαδο και να συνοδεύεται από κάποιο φρούτο.