Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το μουσείο Λούλη

Το όραμα του μουσείου είναι να διαφυλάξει την ιστορία και την παράδοση της καλλιέργειας και επεξεργασίας του σιταριού, να καταγράψει το ρόλο και τη σημασία του ψωμιού στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής διαχρονικά και να αναδείξει τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής ως τρόπου ζωής και στοιχείου πολιτισμού.
δ
δ
μουσείο
μουσείο

Στόχοι του μουσείου είναι:

  • Να προσεγγίσει την ιστορία και την παράδοση του πολιτισμού της διατροφής.
  • Να προσφέρει ενημέρωση για τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής.
  • Να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το φαινόμενο της σπατάλης και απώλειας τροφίμων, τις επιπτώσεις του και την αντιμετώπισή του.

Ιστορία

Με ενεργή παρουσία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία για περισσότερο από δύο αιώνες, η εταιρία Μύλοι Λούλη έχει αναπτύξει μια μακρόχρονη παράδοση κοινωνικής δράσης, μέριμνας για τους συνανθρώπους μας, αγάπης για το αλεύρι, συνεισφοράς στην οικονομία και σεβασμού του περιβάλλοντος. Όλα αυτά, μαζί με το όραμα και τις αξίες μας, είναι η βάση της εταιρικής μας κουλτούρας, όπου η εταιρική υπευθυνότητα αποτελεί βασική αρχή ανάπτυξης. Το 2012 η στρατηγική απόφαση της εταιρίας Μύλοι Λούλη να εστιάσει την κοινωνική της  προσφορά στην εκπαίδευση και στην προάσπιση του πολιτισμού της διατροφής εκφράστηκε με την λειτουργία του Μουσείου Λούλη.

Το μουσείο Λούλη σήμερα

Η μεγάλη επισκεψιμότητα σχολείων  και η ανταπόκριση του κοινού, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του  οδήγησε το 2017 στην απόφαση αναδιοργάνωσης της υπάρχουσας έκθεσης, αλλά και στην προσθήκη νέας πτέρυγας στην οποία πλέον διαρθρώνονται 12 θεματικές ενότητες αλληλένδετες αλλά συνάμα και αυτόνομες. Παράλληλα, λόγω της τεράστιας ανταπόκρισης από την  μαθητική κοινότητα κρίθηκε απαραίτητος ο εμπλουτισμός του σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο σχεδιασμός του έγινε από μουσειογράφο/αρχιτέκτονα και από μια εξειδικευμένη ομάδα με σκοπό την καλύτερη ανάδειξη της έκθεσης αλλά και την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.  Ο επισκέπτης παρακολουθεί την εξέλιξη του βασικότερου είδους της ανθρώπινης διατροφής αλλά και του ανθρώπινου πολιτισμού σε συνδυασμό με τις αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της γεωργίας και της βιομηχανικής παραγωγής.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

«Μαθαίνω τα μυστικά της λειτουργίας του μύλου», για μαθητές από 12 έως 17 ετών

Οι μαθητές παρακολουθούν τη λειτουργία του σύγχρονου μύλο...

«Μαθαίνω να τρέφομαι σωστά» για παιδιά από 4 έως 7 ετών

Οι μαθητές ενημερώνονται για την ισορροπημένη διατροφή, π...

«Γνωρίζω τα δημητριακά» για μαθητές από 5 έως 15 ετών

Οι μαθητές πληροφορούνται για τη δομή του σιταριού και μέ...